maanantai 4. toukokuuta 2015

Näköistaidetta

Englantilainen taideasiantuntija matkaili teeveen kuvataideohjelmassasarjassa Italiassa ja päätyi bolognalaiseen taidemuseoon. Ohjelma tuli viime viikolla joku ilta. Museon maalaukset olivat tietysti ainutlaatuisia mestariteoksia ja sarjan juontaja esitteli erästäkin taiteilijaa kuinka hän ei aikanaan tyytynyt vain kopioimaan olemassaolevaa. Kuvaaja vähän ujosteli näyttää maalausta mutta näkyihän siitä "tänne asti", että siinä oli kaikenlaisia kauheuksia, puukotetusta pienokaisesta alkaen. Ei osaa kuvitella, mitä aikalaiset muutama sata vuotta sitten ovat taulusta ajatelleet. Tämän päivän taideasiantuntija sen odotetusti ylisti. Tiedä sitten onko hänellä itsellään koskaan ollut maalaussivellin kourassa ja kokemusta taulunteosta yleensäkään vai lukiko hän sitä tavanomaista liturgiaa mitä on taidekirjoista lukenut ja taidemaailmassa oppinut. Sen voi sanoa, että hiljaisen museon seinällä maalaus on varmaankin juuri oikeassa paikassa!

Usein näkee kuinka taiteilija patsastelee lehdessä tai muussa mediassa maalaustensa äärellä ja kerskuu kuinka hän ei halua kopioida esim. maisemaa valokuvamaisen pikkutarkasti vaan hän haluaa tuoda esille oman näkemyksensä aiheesta. Tämähän on ihan hieno asia, se vaan, että osaisikohan hän sitten tehdä sen valokuvantarkan version? Jos ei osaa niin minusta on ihan selvää narraamista kun sanoo, että ei halua tehdä jotain mitä ei kuitenkaa todellisuudessa osaa tehdä!

Hyvähän se vain on, että kaikenlaisista aiheista ja kaikenlaisilla tyyleillä maalataan. Itsekin välillä maalailen ei-esittäviä juttuja jos saan hyvän idean. Tykkään myös kovastikin monenlaisesta abstraktista taiteesta. Sitä en ymmärrä miksi esittävää - näköistaidetta - yritetään monesti mollata jotenkin vähempiarvoisena taiteellisessa mielessä. Nimitellään valokuvamaiseksi vaikka eihän maalauksella ja valokuvalla ole kertakaikkiaan mitään yhteistä! Fotorealistisia maalauksia tekevät taiteilijat ovat kadehdittavan taitavia. No ookkei...on tietysti enemmän ja toisaalta vähemmän koskettavia maalauksen aiheita mutta tuskinpa voi itseään pitää muita etevämpänä vain sillä perusteella kun muut tuntuvat huonommilta!

Jos ajatellaan vaikkapa maisemamaalausta niin luonnollisennäköisen maalaaminen ei minusta ole ihan mikä tahansa "helppo nakki" jonka voi ohittaa olankohautuksella. Se vaatii paljon aiheeseen tutustumista, työtä ja varsinkin maalaamista. Ja se opettaa paljon sellaista mitä tuskin muuten voisi edes oppia.

Ensinnäkin. Värien sekoittaminen. Luonnosta löytyvät hienoimmat ja hienostuneimmat värisävyt. Maalaminenhan ei ole temppu eikä mikään värien sekoittaminen on! Siis että löytää ne luonnossa esiintyvät värisävyt.Tehtaassa valmistetun tuubin sisältämä tavara on vain raaka-ainetta, väri syntyy vasta kun sävyjä sekoitetaan. Oikea sävy löytyy vain kokeilemalla ja siinä se onkin sen homman suola.

Toiseksi. Muotoa, ääriviivaa ja viivaa yleensäkään ei voi opetella muuten kuin maalaa sen mitä näkee ja yrittää saada samanlaisen aikaan. Monen mielestä varmaan tylsää mutta niin palkitsevaa!

Kolmanneksi. Maisemamaalauksessa oppii maalaamaan perspektiiviä. Voi harjoitella miten maalata lähellä tai kaukana oleva. Tai miten maalata vaikkapa kivi niin, että se näyttää kovalta!

Neljänneksi. Kun tutkii vaikkapa vanhojen mestareiden maisemamaalauksia oikein läheltä niin huomaa, että maalausjälki on kuin kaaosmainen siveltimenvetojen kokoelma josta ei saa mitään tolkkua. Mutta ihminen on siinä mielessä "opetettu eläin", että kun asiat maalaa tietyllä ja oikeaksi tunnetulla tavalla niin immeinenhän ihmeissän katsoo kokonaisuutta, että onpa taitavasti tehty ja niin luonnollisennäköinen!

Esittävä näköistaide siis tavallisesta "olemassaolevasta" maalattu ei minusta ole ollenkaan niin turhanpäiväistä kuin usein nykyään sanotaan. Sitäkin pitää vain opetella ymmärtämään. Sitäpaitsi. Välillä täytyy esittävääkin maalata ns omasta päästä. Otetaan nyt esimerkiksi vaikkapa niinkin jokapäiväinen ja taidepiireissä kevyeksi luokiteltu aihe kuin auringonlasku! Sitähän ei voi katsella ja samalla maalata!  Ei ainakaan ole silmille terveellistä. Täytyy siis tyytyä tekemään vain näkemys tai vaikutelma omien kokemuksien mukaan. Tässä omia harjoitemiani. Työn alla vielä mutta oranssilla siinä minusta täytyy pelailla!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti