Ennenkuin tarkemmin selvittelee tuota maalauksen kestoa niin vähän voisi haarukoida, mitä siihen taulun tekoon sitten voi aikaa kulua. Yksi pisimpään maalattu teos tarinoiden mukaan on Jean-Auguste Dominique Ingresin 1856 kymmenen vuoden urakoinnin jälkeen valmiiksi saama "Madame Moitessier"-potretti.
Taiteilijan puolustukseksi on sanottava, että saman tarinan mukaan rouva Moitessieriltä meni seitsemän vuotta aikaa ennekuin alkoi kysellä, milloinkohan se muotokuva valmistuu...
Nopean taiteilemisen huippuna taas voisi pitää sitä kun joskus 70 - 80-luvulla oli Helsingin suunnalla vallalla käsitys, että eihän se ole taiteilija eikä mikään joka ei sopivasti inspiraatiota nauttineena roiskaise lähestyvän näyttelyn työt kankaille yhdessä yössä, kaikki kerralla! On ollut Hesarissa joskus tuo, uskokoon ken haluaa.
Vaikka kaikenmaailman taideasiantuntijoiden puheista muuta voisi päätellä niin asia on yksinkertaisesti niin, että mitä enemmän taidemaalari on maalannut, sitä paremmin hän osaa maalata. Mitä enemmän maalaa, sitä nopeammin tarvittaessa pystyy maalaamaan. Paljon maalaava kohtaa enemmän erilaisia ja aina uusia maalaustyössä vastaan tulevia tilanteita ja joutuu etsimään yhä uusia ratkaisuja kehittyäkseen työssään. Tämä sama asia pätee tietysti moneen muuhunkin työhön. Kokenut osaa enemmän.
Kun itseltäni ihmiset kysyvät, kuinka kauan aikaa kuluu yhden taulun maalaamiseen niin tällä hetkellä täytyy vastata, että kolmekymmentä vuotta on kestänyt! Nimittäin nykyisin tekemiäni tauluja- olkoot sitten huonoja tai hyviä - en mitenkään olisi osannut maalata kolmekymmentä vuotta sitten. Vuosi vuodelta olen huomannut, että työt valmistuvat - ne mitkä valmistuvat - entistä vähemmässä ajassa. Kaikki tekemäni ei siis päädy valmiina kehyksiin vaan toivottomat tekeleet joutuvat armotta pyöröhiomakoneen "uhreiksi" ( huom. älä kokeile tätä kotonasi, ellei maalauskankaasi ole todella vahvaa pellavaa ja siis liian arvokas jättää käyttämättä!). Maalattu taulu ei myöskään ole sama kuin myyty taulu, ei sinne päinkään eikä euronkiilto silmissä mitään synny.
Maalaamisessa menee aikaa liian kauan silloin kun maalaamisen edistyessä hyvältä näyttänyt työ alkaakin muuttua tylsännäköiseksi.
Menee ns.yliyrittämisen puolelle. Vaikka öljyvärimaalausta voi päällemaalaamalla korjata niin on parempi aloitta kokonaan uusi. Ei myöskään ole hyvä olla liian nopea. Silloin alkaa kysellä itseltään onko työ huolimattomasti tehty ja olisiko ideasta saanut irti jotain enemmän. Tässäkin tapauksessa eikun uutta alulle, nopeasti maalattua ei missään nimessä kannata ruveta korjailemaan. Kannatta myös tehdä samasta teemasta sarja. Ei niistä täysin samanlaisia kuitenkaan tule. Jos ihmiset sanovat, että maalaa samannäköisiä niin heitä ei kannata kuunnella. Vain maalari itse voi tietää milloin on työhönsä tyytyväinen eikä millään muulla voiskaan olla mitään merkitystä.
Kun tältä kesältä ovat taas kotipihan juhannusruusut ja unikot kukkineet niin ajattelinpa tehdä pitkästä aikaa kukkatauluja ( kuvat niistä ovat kyllä luvattoman kehnoja, liian nopeasti räpsitty!). Tässä tämän viikon aikana maalattuja ja kehystettyjä. Unikot 90 x 95cm, juhannusruusut 30 x 30 cm.