sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Von Wright-veljesten maalausiaheita etsimässä osa 2:Haminanlahti

Suomalainen maalais- ja maaseutumaisema sellaisena kuin sen vanhoissa maalauksissa tai mustavalkoisissa Suomi-filmeissä edellen voi nähdä on viimeisten vuosikymmenien aikana muuttunut melkoisesti. Monin paikoin kulttuurimaisemat ovat kokonaan hävinneet tai oikeastaan peittyneet. Syy tähän on ilmiö nimeltä pusikoituminen. Kun tämä kehitys on jo vuosikymmeniä jatkunut niin nyt ovat kasvikunnan isommat edustajat mänty, kuusi ja koivu päässeet puskien seassa hyvään kasvuun ja sehän tekee tästä ilmiöstä entistä pysyvämmän.

Tuo asia tuli taas mieleen kun aiemmin kesällä ajelin Kuopion Haminanlahden kylään Kallaveden länsirannalle katselemaan, miltä seudulla syntyneiden ja asuneiden Von Wright maalariveljesten kotiseutu nykyään näyttää. Veljesten Magnus (1805-1868),  Wilhelm (1810-1887) ja Ferdinand (1822-1906) lintu- ja maisemamaalukset ovat kaikille maalaustaiteesta kiinnostuneille tuttuja. Tuntuu kuitenkin, että nykypäivän Suomessa heidän isänmaallisuutta ja kotimaan luonnon ihannointia korostavia töitä ei ole enää arvostettu mikä tietysti kertoo enemmän tämän ajan ihmisistä kuin Von Wrightien taiteesta.

1800-luvun kulttuurimaisemaa ei Haminanlahden kartanon tienoilla enää huomaa. Jos ei ole asiaan sen kummemmin vihkiytynyt niin varmasti ajaa paikan ohi vain ihaillen hienoja järvimaisemia. Kartanon vanhasta vaaleanpunaisesta päärakennuksesta voi pysähtyessä nähdä kesällä vain vilauksen lehvästön välistä rannan tuntumassa kulkevalta tieltä. Kun kääntyy Karttulaan johtavalta tieltä maantielle jokaa kulkee Kallaveden länsipuolitse voi nähdä vilahduksen uudemman päärakennuksen päädystä. Kun tien ja kartanon välissä oleva pelto on istutettu kuuselle niin arviolta parin vuoden kuluttua ei näy sitäkään. Kartano uinuu siis luonnonhelmassa ja käsitykseni mukaan on taiteilijaveljesten suvun yksityiskäytössä nykyään, mikä on todella hieno asia. Taiteilijakoti on siis edelleen olemassa ja juuri oikeiden ihmisten omistuksessa. Kun on muutamissa taiteilijakodeissa käynyt, minne pääsymaksulla kaikki pääsevät niin eihän se enää ole taitailijakoti vaan turistirysä!

Kameralla pääsee tietysti tirkistelemään mutta eihän kaikkia kuviaan tarvitse levitellä. Kartanon nykymaisemat saavat siis jäädä minunkin puolestani rauhaan. Haminanlahden kylään on muutama vuosi sitten perustettu Von Wright-kulttuuripolku ja yksi polun haara johtaa kevyenliikenteen väylää pitkin rantaan, missä on kyltti ja siinä kaksi kuvaa Ferdinand Von Wrightin maalauksista joihin on ikuistettu maisema siitä kohdasta nähtynä Haminanlahden Hovin suuntaan. Siitä kuva.


Ja tältä näyttää maisema tänä päivänä.


Maisemat ovat siis edelleen todella kauniit joskaan eivät tietysti samanlaiset kuin 1800-luvulla. Jos olisi mahdollista katsella ja aistia näkymiä ja tunnelmia alueella niinsanotusti 24/7 ja eri vuodenaikoina niin varmasti kohtaisi näkymät samanlaisina kuin taiteilijat aikoinaan ovat ne realistiseen tyyliinsä maalanneet.

Itse Kuopiossa ollessa ihailin auringonlaskuja muutamana iltana pari kilometriä itäänpäin Haminanlahdesta toisen lahden rannalla. Taivas kaikkine sävyineen on sentään edelleen ihan se sama kuin 1800-luvulla Von Wrightien aikaan!


Taiteilijaveljekset maalasivat paljon myös muita näkymiä Kuopion seudulla esim. Puijolta. Tässä yksi todennäköinen maalauspaikka  Puijonsarvesta "nykykunnossa". (Huom. tässä Puijonsarvi on paikan nimi ei samanniminen hotelli vai mikä se on!)







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti