perjantai 28. helmikuuta 2020

Figuratiivinen maalaaminen

Kivikauden luolamaalauksistakin sen jo näkee ja maalaustaiteen historiassa se kerrotaan, että maalaustaiteen tehtävä on alunperin ollut ihmisen kuvaaminen. Nykyään termillä "figurative art" tarkoitetaan kaikkea esittävää taidetta ennen abstraktia taidetta. Tämän päivän henkilökuvista myös termiä "modern figurative art". Jonkun tilaston mukaan henkilökuva on nykyään neljänneksi suosituin aihe maalauksissa. (Eikä tuohon sisälly nude-maalaukset jotka ovat listalla alempana.)
Ja kuten voi arvata naisfiguurit ovat olleet suositumpia kuin äijäinkuvat.

Usein sanotaan, että jos osaa/opettelee maalaamaan ihmisen niin sitten onnistuu kaikki muutkin aiheet. Itsellänikin on erinäköiset puetut naisfiguurit olleet maalausaiheena jo parikymmentä vuotta ja olen aiheesta kehittänyt versioita jotka syntyvät ns. "omasta päästä". Asiaan on tietenkin vaikuttanut myös se, että naisfiguuri on ollut myös hyvin myyvä aihe. Maalaushommaa kun harjoittaa omalla kustannuksellaan niin rumien ja ahdistavien yhteiskuntakriittisten taulujen maalaamiseen ei kalliita öljyvärimaalauksen tarvikkeita ole vara törsätä. Eikä siihen ole kyllä taipumustakaan! Tietysti miehenä on huomannut, kun maalaa edes tyylitellyn naisfiguurin niin kaikenlaiset hihittelijät, mielensäpahoittajat, feministit, kriitikot ym saavat vettä myllyynsä mutta yrittäkööt tulla itsensä kanssa toimeen...

Joskus kävijät ateljeessani kysyvät, mikä on oma suosikkitauluni ja tällä hetkellä se on tämä pari vuotta sitten maalattu kesäillan kuvaus.


Asiaan vaikuttaa varmaan se, että malli on oma (siis meidän emäntä) ja myös maisema on tuosta omalta pellolta! Kun kesäiltana tuolla paikalla taivaanranta alkaa luoteesta kirkastumaan niin aina on ollut poutasäätä tiedossa.

Ateljeessani figuratiivisia on nykyään aina valmistumassa tai valmiina. Kehystettynä tai kehystä odottamassa.


Muutama kuva tänään maalatun valmistumisvaiheista. Muutaman päivän kuluttua vielä viimeistelen sen ja kehystän. Ja laitan tänne kuvan valmiista työstä.


Hattu - jonkinlainen floppy hat - vetäistään kankaalle ensimmäiseksi. Yleisö kun ihmettelee aina, että kuka taulussa on niin naama pitää saada piiloon. Eikä vieraan ihmisen kuvaa kukaan ostaisi.


Ylävartalon siis käsien asettelu maalaukseen on hankalin vaihe...niitä voi ja joutuu maalauksen edetessä korjailemaan.




Vaatteeseen voi käyttää paksulti maalia niin näyttää enemmän "kretongilta"


Taustavärillä voi hahmon ääriviivoja vielä justeerata ja väripintojen rajakohta on maalauksessa ratkaiseva kohta.



Mustaksi pohjustettu maalauspohja on helppo signeerata heti tuoreeseen maaliin.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti