sunnuntai 17. helmikuuta 2019

Jokainen saa maalata jos haluaa ja ihan mitä vaan ja niin paljon kuin huvittaa!

Tuonhan nyt luulisi olevan kaikille ihan selvä asia mutta ilmeisesti sitten kuitenkaan ei!  Tuo tuli mieleen kun huomasin lehdessä jutun, jossa kerrottiin että lounaissuomalaisen murteen taitajana tunnettu kirjailija/runoilija Heli Laaksonen pitää ensimmäisen taidenäyttelynsä jonka nimi on"Ilman Luppa". Taiteilija pohtii "saank mää pittä tairenäyttely veikken ol koulujaka siihen käyny? Astunk mää jonkun toisen tontil ilman luppa?"

Tähän sitä on näköjään tultu tässä supisuomalaisessa kuvataidetotalitarismissa. Ihmiset eivät enää tahdo uskaltaa toteuttaa itseään ja luovuuttaan vaikkapa maalaamalla kun koko ajan on pelko, että joku jossain ei tykkää tai hyväksy. Kansan mielenkiintohan kuvataiteeseen on saatu lopahtamaan jo ajat sitten. Mitähän mahtavat tuumia nuoret, lahjakkaat ja koulutetut taiteilijanalut kun maassa on vain yksi taidepoliittinen linja jota tulee noudattaa? Taidekin voi olla taidetta vain jos tekijä on sopiva!

Niinhän se on kuten taiteilija Laaksonenkin vielä toteaa, ettei hänelle voi kukaan lupaa maalaamiseen antaa. Ihan omalla luvalla saa maalata. Eihän minkäänlainen maalattu taulu voi mitenkään olla kenellekään ulkopuoliselle haitallinen puhumattakaan että vaarallinen. No...täytyy myöntää...kateus voi ottaa joillakin todella lujille! Maalarilla on työssään täysi vapaus tehdä niinkuin parhaaksi näkee toisin kuin monessa muussa työssä. Ajatellaan nyt vaikkapa sairaanhoitajan tai sähköasentajan vaativaa ammattia niin onhan siinä maalariin verratuna iso ero jos sattuu tekemään työssään virheen.

Itse olen aina surutta sutikoinut kun eivät muiden mielipiteet jaksa kiinnostaa. Kuvataidemaailman jutut kuitenkin jossain määrin kiinnostavat. Tätä alaahan on perinteisesti riivannut jatkuva toisten töiden viisastelu ja haukkuminen. Ikäänkuin olisi jotenkin taiteilijareppanan vika kun arvostelija itse on ikävä ihminen joka ei tykkää tai hyväksy!

Tuli vielä mieleen, että on sitä ilmeisesti ennenkin osattu maalareille urputtaa. Joku aika sitten oli teeveessä dokumentti italialaisesta 1940-70 luvuilla vaikuttaneesta elokuvaohjaaja Luchino Viscontista joka omaa uraansa kuvaillessaan kertoi Leonardo da Vincin todenneen: "Jos tyytyy koko ajan vain seuraamaan muita niin ei koskaan pääse heidän edelleen". Eikös tuosta voi tehdä johtopäätöksen, että aikalaiset ovat halunneet da Vincin  "maalaavan niinkuin kuuluu maalata". Eikä mitään naisenkuvia! Jos näin on ollut niin onhan siinä ollut kanttia mennä ohjeistamaan neroa joka on sentään maalannut Mona Lisan.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti